top of page

KIELIPUU

Ympäristöaiheisia  harjoitustehtäviä

suomen kielen opetukseen

INFO

Ajankohtaista

Kielipuun ystävät -facebook-ryhmä on perustettu

Facebook-ryhmä perustettu kaikille maahan muuttaneiden ympäristökasvatuksesta kiinnostuneille.
Liity sinäkin Kielipuun ystäviin ja jaa omat vinkkisi ja kokemuksesi!
https://www.facebook.com/groups/kielipuu/?ref=group_cover

 

Julkaisutilaisuuden esitykset

Kielipuun julkaisutilaisuus järjestettiin 30.9.2017 Helsingin aikuisopistolla. Kiitos kaikille läsnäolijoille!
Julkaisutilaisuuden esitykset löydät täältä.

Kielitaitotasot

 

Kielipuun harjoitukset on suunnattu pääsääntöisesti kahdelle kielitaitotasolle A1 ja A2–B1. Lue lisää -tekstit ja niihin liittyvät harjoitukset toimivat hyvin myös edistyneemmillä kielitaitotasoille etenkin teemassa 2 (Muuttuva ympäristömme). Ilmiötekniikoiden avulla teemoja voi käsitellä lähes kielitaidottomienkin kanssa! 

Tehty jako on osittain karkea, koska useimpia tehtäviä pystyy suorittamaan eri kielitaitotasot huomioiden. Lisäksi opiskelijat saattavat olla esim. suullisesti edistyneemmällä tasolla kielitaidossaan, kuin kirjallisesti. Uskomme kuitenkin, että tämä karkeakin jako hieman helpottaa tuntien suunnittelua. 

(Voit lukea lisää kielitaitotasojen eurooppalaisesta viitekehyksestä täältä). 

 

Käytännön vinkkejä

Tehtävät ovat pääsääntöisesti pdf-tiedostoja, jotka voi ladata omalle koneelleen ja tulostaa oppijoille. Vaihtoehtoja on myös monia muita. Esimerkiksi tehtävän kuvaa klikkaamalla voit avata tehtävän suurempaan ikkunaan ja heijastaa sen vaikka luokan seinälle. Jokaisen tehtävän alla on myös jakolinkkejä, joiden avulla voit jakaa tehtävän esimerkiksi omassa fb-ryhmässä tai Google+ palvelussa.

 

Suosittelemme tulostamaan aina harkinnan mukaan ja näin säästämään sekä luontoa että rahaa. Monet tehtävistä, esim. täytä puuttuva sana -tehtävät tai yhdistä oikein tehtävät toimivat hyvin myös seinälle heijastettuina, kun opiskelijat kirjoittavat oikeat vastaukset omiin muistiinpanoihinsa.

Ajankohtaista
Käytännön vinkkejä
Kielitaitotasot
Diplomit
Diplomit
 

Diplomien avulla voit kannustaa opiskelijoitasi ja tuoda opitun näkyväksi. Olennaista ei ole harjoitusten tekoon kulunut aikana, vaan innostunut ote ja aiheesta käydyt keskustelut. Tulosta alla oleva diplomi opiskelijoillesi ja täytä siihen tarvittavat tiedot. Voitte etukäteen neuvotella opiskelijan kanssa, minkä kokonaisuuden suorittamisesta diplomi myönnetään. 

Lataa koko materiaali
Lataa koko materiaali

Oheisesta linkistä pääset verkkokansioon, josta voit halutessasi ladata koko aineiston koneellesi teemakohtaisina paketteina.

Tilaa kielipuu-kansio
Tilaa Kielipuu-kansio

Kielipuu on saatavissa myös kansiona, josta löytyy kaikki Kielipuun tehtävät värikopioina. Kansio soveltuu hyvin esimerkiksi oppilaitoksille, kansiosta kieliryhmien vetäjien on helppo kopioida itselleen tarvittaessa tehtäviä tuleville tunneille. Tehtävien kopiointi opetuskäyttöön on ehdottomasti sallittu!:)

Mikäli haluat tilata oman Kielipuu-kansion, niin sen voi tehdä Vision verkkosivujen kautta, osoitteessa www.visili.fi/julkaisut

Kansion hinta on 35€ + postituskulut (10€ Suomen sisällä). Kansion voi myös noutaa Opintokeskus Visiosta (Fredrikinkatu 33 B, 00120 Helsinki)

Kielipuun taustaa
Kielipuun taustaa

Kielipuun on laatinut Opintokeskus Visio yhdessä työryhmän kanssa, johon kuului Vision kumppaneina toimivia monikulttuurisuusjärjestöjä, ympäristöasiantuntijoita sekä suomen kielen opettajia. Materiaalin taustalla on Ympäristöministeriön rahoittama Ympäristökasvatus osaksi maahanmuuttajien kielikoulutusta -hanke (2016–2017), jota Visio koordinoi. Hankkeen ensimmäinen tavoite oli, että ympäristöteemojen käsittely maahan muuttaneille suunnatuissa koulutuksissa lisääntyy uuden materiaalin käyttöönoton myötä. Toisena tavoitteena oli, että lisääntyvän koulutuksen seurauksena maahan muuttaneiden valmiudet toteuttaa kestävää kehitystä arjessaan kasvavat. Lisääntynyt ympäristötietoisuus edistää maahan muuttaneiden kotoutumista Suomeen, muun muassa lisäämällä yksilön hyvinvointia sekä voimauttamalla toimimaan oman lähiympäristönsä puolesta. 

Materiaali laadittiin yhteistyössä kolmen Vision kumppanina toimivan monikulttuurisuusjärjestön, Turun naiskeskuksen, Familia ry:n ja Filoksenia ry:n kanssa. Tämän lisäksi työryhmään kuului ympäristöasiantuntijat Elsa Rintala (Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus), Senja Laakso ja Anna Salomaa (Helsingin Yliopisto). Osaamista ja verkostoja Suomen kielen opetuksen osalta toivat hankkeelle myös suomen kielen opettajat Nuppu Tuononen ja Pertti Pyhtilä Helsingin aikuisopistosta. Edellä mainittujen lisäksi suunnittelussa avustivat ja aineistoa kommentoivat myös monet muuta henkilöt, lisätietoja hankesivuilta www.visili.fi/kielijaymparisto

Työryhmän jäsenet osallistuivat materiaalin suunnitteluun sekä kommentoivat materiaalia kahden eri pilotointikierroksen aikana. Aineiston lopullisesta muodosta ja oikeellisuudesta vastaa kuitenkin Opintokeskus Visio, jossa hanketta koordinoi suunnittelija Lilli Rasilainen (2016) ja suunnittelija Meri Tennilä (helmikuusta 2017 lähtien).

Vinkkejä ja kehitysideoita?

 

Kielipuu julkaistaan syyskuussa 2017. Toivomme kuitenkin, että Kielipuu jatkaa kasvuaan myös tämän jälkeen. Jokaisen tehtävän yhteydessä on mahdollista jakaa hyviä kokemuksia harjoitusten käytöstä kohderyhmän parissa. Parhaat vinkit voidaan nostaa Kielipuun lisämateriaaleiksi!

Suunnittelija Meri Tennilä, Opintokeskus Visio

etunimi.sukunimi@visili.fi, p. 044-727 3243

Julkaisutiedot ja krediitit

 

Vihreä Sivistysliitto ry 2017

Opintokeskus Visio
Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki

p. 044-727 3240, visio@visili.fi, www.visili.fi

Ulkoasu: Meri Tennilä/ Opintokeskus Visio

Kuvitus: Annu Tertsunen, Flickr, Pixabay, Wikipedia Commons, Shutterstock, Seppo Leinonen,
Turun naiskeskus, Hakunilan kansainvälinen yhdistys.

Aineiston valmistumista on tukenut Ympäristöministeriö.

Julkaisutiedot ja krediitit
Vinkkejä ja kehitysideoita?
bottom of page